Sayfalar

30 Aralık 2007 Pazar

Elhamra Sarayı, Granada, İspanya



Ne Zaman Gittik? Aralık 2007

Neler Okuduk? İspanya'nın en yüksek dağı Sierra Nevada eteklerindeki, nar anlamına gelen Granada şehri deyince akla ilk gelen Alhambra (Elhamra Sarayı) olsa gerek. Emir'in sarayı Nasrid Palace, Generalife (bahçeler) ve Emir'in yazlığı ile Alcazaba (kale ve kuleler) bölümlerinden oluşmakta olan ve 9.yy'dan kalan tarihi şehir Unesco koruması altında olup günde 6000 ziyaretçiyi ağırlamakta. Avrupa'nın en mükemmel Müslüman binası kabul edilen Nasrid Sarayı birbirinden çekici odaları ve bahçeleri, alçı ve oyma duvarları, müthiş yer döşemeleri ve birer sanat eseri olan tahta tavanları ile Alhambra'nın mücevheridir.

Neler Gördük? Şehrin en eski caddesi Medina, kitapçılara, kafelere, hediyelik eşya dükkanlarına ve hatta iki otele de ev sahipliği yapmakta surlarla çevrili tarihi şehirde. Suya dikkat! Bahçedeki havuzlar ve su yolları sayesinde su, sanat eseri haline gelmiş ve su sesi gezimizin havasını değiştirdi. Generalife, mimarın bahçesi demekmiş ve göreceksiniz ki her ağaç, her bitki ile tek tek ilgilenilmiş. Carlos V'in yaptırdığı saray şehrin genel mimarisine pek yakışmasa da oldukça ihtişamlı. Normalde müze saray gezmeyi sevmeyenler bile zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaklardır. Çok huzur dolu bir gezi oldu ve son çıkan bizdik saraydan. Albayzın'ın fotoğraflarını çekmek için Alcazaba mükemmel bir yer.

Gideceklere Öneriler: Sabah, öğleden sonra ve akşam seansları yaklaşık 6000 kişilik bir topluluğa paylaştırılmakta olduğundan biletlerinizi gitmeden birkaç hafta önce internetten almanızı öneririz. Gittiğimizde saatlerce kuyrukta bekleyebilirsiniz. Nasrid Sarayı'na giriş bileti özel ve üzerindeki saati kaçırmaniz halinde biletiniz yanabilir. Dikkat edin! Kısıtlı bir zaman ayırmayın, doyasıya keyifle gezeceğiniz bir yer. Kışın giderseniz binalar taş olduğu için epey soğuk. Giriş kapısına arabanızla, şehir merkezinden yürüyerek (nehir kenarında, ağaçlar arasında ve yokuş bir yol) veya yerel otobüslerle 1 Euro'ya gidebilirsiniz.
Bilet almak için: http://granadainfo.com/ticketsalhambra.htm



Posted by Picasa

2 yorum:

Adsız dedi ki...

selam ben senay, gercekten super bir blog, eger facebook veya twitter varsa eklemek isterim...

Deniz dedi ki...

Teşekkürler. Tabii ki ekleyebilirsin.