Sayfalar

28 Aralık 2007 Cuma

Puente Nuevo, Ronda, İspanya




Ne Zaman Gittik?
Aralık 2007

Neler Okuduk? Asıl görevi eski (bir zamanlar müslüman) olan mahalle ile yeni mahalleyi birbirine bağlamak olduğu kadar, Costa del Sol ve Sevilla'dan kalkan onlarca turist otobusüne de ana durak noktalarından biri olmuş. İki mahalleyi birbirinden ayıran 100 metre derinliğindeki El Tajo (El Taho) vadisi, köprünün görkemine bir ürperti ekliyor. Bir söylentiye göre köprünün mimarı olan Martin de Aldehuela da yapım sırasında El Tajo'ya düşerek can veren 50 kişi arasında. Bu muazzam köprü, Ronda'nın, yapımı 40 yıl sürdükten sonra 1793'te tamamlanmış ve kendisinden önceki iki köprüsü olan "Puento Viejo" ve "Moorish" (müslüman) köprülerin gölgede bırakıyor. Köprünün geniş gövdesi, bir zamanlar hapishane, sonraları ise restoran olarak kullanılmış olsa da, şimdi müze görevi görüyor. Hristiyan güçlerin "Reconquest" döneminde Ronda'yı müslümanlardan alması üzerine Ronda, etrafını saran doğal korunaklarından ötürü, çok sayıda tüccarın ana uğrak yeri olmuş. Ancak bir zamanlar müslümanların yaşadığı eski mahalle akın halide gelen tüccarlara dar gelince, yeni bir vergi kanunu patlak vermiş. Bu nedenle bir çok tüccar kendini El Tajo'nun diğer sırtlarında çadır kasabalara atmış. Bu iki bölgeyi birleştiren ilk iki köprü ise 18. yy'da yerini Puente Nuevo'ya bırakmış. Köprü yaklaşık olarak 91 metre yüksekliğinde.

Neler Gördük? El Tajo vadisi, kenarında durduğumuz zaman nefesimizi alan uçurumları ve bize sunduğu enfes doğa manzaralarıyla bir tabiat şaheseri. Puento Nuevo ise bizce insanın tabiat koşullarına başkaldırışının bir başka örneği. Üzerinde yürürken altında kalan uçurumun kovuklarına girip çıkan güvercinlere yukarıdan bakabiliyorduk. Vadinin derinleştikçe karanlıklaşan boşluğuna uzanan geniş sütunlarıyla bu köprü, Ronda'nın çocukluğumuzdan bu yana zihnimizde yer etmiş peri masallarındaki şehir görünümü bütünlüyordu.

Gideceklere Öneriler: Köprü Ronda'nın hareketli bir meydanının hemen ucunda, bu nedenle kalabalık olmasını bekleyebilirsiniz. En güzel görüntüleri yakalamak için size akşam üstü, köprünün sarı taşlarının akşam güneşiyle kıpkızıla boyandığı saatleri öneririz. Köprünün üstünde durup aşağıyı ve nefes kesen manzaraları seyredin. Köprünün batı tarafında yer alan ve uçurumu sıyırarak döne döne vadinin tabanına inen merdivenleri takip edin. Bunu yaparken köprüyğ değişik açılardan görebilirsiniz. Bu yol sizi aynı zamanda Puento Viaje ve Moorish köprülerine götürecektir.


Harita

Hiç yorum yok: