Sayfalar

12 Mart 2006 Pazar

Mavi Dağlar, Avustralya



Ne Zaman Gittik? Mart 2006

Neler Okuduk?
Uzaktan bakıldığında mavimsi renginden dolayı bu isim verilen bölge New South Wales’de Sidney’e 50km uzaklıkta imiş. Okaliptüs ağaçlarının yoğunluğu bölgenin UNESCO dünya mirası listesine girmesinde en önemli etkenlerden biri. 10 bin km²’lik alanda 7 park ve gözlemevinden oluşan site, 1100m yükseklikte. Yeraltı katmanlarına bakıldığında 225 milyon yıl öncesinden kömür taşlarına rastlanılmış.


Neler Gördük?
Sidney’den katıldığımız tur sayesinde tanıştığımız Blue Mountains, nefes kesici heybeti ve uçsuz bucaksız manzarasıyla aklımızı başımızdan aldı. 3 kızkardeş denilen kısmı neredeyde en yüksek yeri. Kanyonları, şelaleri görülmeye değer. Biz farklı turlardan tren ve yürüyüşü seçtik. Binlerce yıllık ağaçların serin gölgelerinde, okaliptüs kokusuyla bütünleşip zaman ve mekan unutturacak bu doğa harikasında tur görevlimizin atalarının Aborjinler olduğunu ve de Avrupa’dan gelerek 19.yy’da bu bölgeyi Aborjinler’in yardımıyla baştan başa geçmek isteyenlerin sayısının bir elin parmağını geçmediğini öğrendik.


Neler Yedik?
Kanguru etinden köfteleri ne kadar yaygın olsa da biz yiyemedik. Gün boyu vejeteryanlığı seçip, akşamında Sidney’e döndüğümüzde her çeşit taze deniz ürünleriyle karnımızı doyurduk.


Gideceklere Öneriler:
Sidney’den yola çıkan farklı turlarla Blue Mountains turunu birleştiren birşey seçerseniz, sabah kanguru besleyip, öğle vakti koala okşayıp, akşamüzeri Blue Mountains’de manzara izleyebilirsiniz. Yaz bile olsa serin olacağını unutmayın. Blue Mountains’ı yayan gezebildiğiniz gibi (tabii belli bir kısmını) raylı sistemle veya havadan skywalker ile de gezebilirsiniz. Tur görevliniz bizimki gibi olursa size nasıl bumerang atacağınızı bile gösterebilir. Eminim biliyoruz; ama hatırlayalım; gezdiğimiz yerlerde temizliğe ne kadar önem verildiğine dikkat edip, geri döndüğümüzde Türkiye’de de bunları devam ettirerek çevremize örnek olalım.




2 yorum:

Stitches and Buttons dedi ki...

Mavi daglarin 45 patika yolundan 27sini tamamlamis bulunuyorum,bu muazzam guzellik hayret verici.
Zaman zaman bir patikanin 5saatten fazla surdugu oluyor ama yinede yol hic bitmesin istiyorum.

Deniz dedi ki...

Yorumunuz icin tesekkurler. Eminim cok guzel yuruyusler olmustur her biri.