Sayfalar

24 Kasım 2004 Çarşamba

Jaffa, Tel-Aviv


Ne Zaman Gittik? Kasım 2004

Neler Okuduk? Jaffa (ya da Yafo) dünyadaki en eski liman kentlerinden birisi. Şehrin adı, efsaneye göre Nuh peygamberin 3 oğlundan bir olan Japheth'den, İbrani mitolojisine göre ise güzel (İbranice yofi) oluşundan geliyor. Jaffa hakkındaki ilk kayıtlara, MÖ 1470'de Mısırlılar tarafından fethinin övüldüğü mektuplarda rastlanıyor. Şehir bundan sonra da sürekli ve çok kanlı işgaller görüyor. 19. yüzyıla gelindiğinde bölgedeki en gelişmiş ticari merkezlerden biri oluyor. Hemen kuzeyine kurulmakta olan banliyöler ise 1909 yılında başlayan bir gayretle bugünkü Tel Aviv olarak düzenleniyor. Jaffa'da civar mahalleleriyle birlikte bugün yaklaşık 80 binlik bir nüfus yaşıyor.

Neler Gördük?
Modern ve bakımlı Tel-Aviv kenti, Akdeniz kıyısı boyunca güneye doğru ilerleyerek ulaşabileceğiniz küçük bir liman kasabası. Akdenize değen limanı daha çok balıkçılık için ya da ticari amaçlarla kullanılıyor. Limana hemen tepeden bakan antik Jaffo'da ise Arap mimarisinin eşsiz örneklerini gördük. Gece aydınlatmasıyla parıldayan tuğladan evlerin duvarları arasında kalan dar sokaklardan, şehrin en yüksek yerindeki tepesine dolanarak çıktık.

Gideceklere Öneriler: Sıcaktan etkilenmemek için kış aylarında gitmeniz daha iyi olabilir. Limanda batan Akdeniz güneşine karşı kısa bir yürüyüş ardından kendinizi antik şehrin Saat Meydanı'na çıkan labirent yollarda kendinizi kaybedin. Her geçtiğiniz kapı eşiğindeki burç oymalarını bulmaya çalışın. Sokaklarda ilerlerken şehrin tarihini içinize çekin. Meydanın kuzey tarafında ağaçların arasından günümüzün modern Tel-Aviv'ini izleyin. Yeffeth sokağında bulunan ve Arap Yahudi mozaiğinin sembollerinden biri olan Abulafia fırınında mola verin.
Harita

Hiç yorum yok: