Ne Zaman Gittik? Mayıs 2007
Neler Okuduk? 1209'da Oxford'dan kaçan öğrencilerin sığındığı Cambridge elbette üniversitesi ve ingilizce yayınları ile meşhur. Cam Nehri etrafında kurulan yarı-bağımsız kolejleri ünlü üniversiteyi oluşturmakta ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen öğrencilere ev sahipliği yapmakta. En önemlileri arasında, 100 yıldan fazla süren inşaatı ile King Koleji ve kilisesi, 1448'te kurulan ve ünlü matematik köprüsüne ev sahipliği yapan Queen Koleji, 13yy'da hastane olarak kullanılan ve 1511'de okula dönüştürülen St. John Koleji, öğrencileri arasında Isaac Newton (kapısındaki elma ağacının o ağaç olduğu söylentisi var), Lord Byron ve Prens Charles'in da bulunduğu Trinity Koleji, Oliver Cromwell'in başının nihayet bahçesine gömülerek huzura kavuştuğu Sydney-Sussex Koleji, Prens Edward'ın da eğitim gördüğü şehrin en eski koleji Jesus'u sayabiliriz.
Neler Gördük? Öğrencilerin büyük kısmını uzak doğuluların oluşturduğu şehirde bisikletsiz bir insan olmadığını gördük. Hatta bisikletleri kilitlemeyecek kadar güvenilir bir şehir. Alışveriş yerlerinin ve kafelerin çokluğu bizi şaşırtmadı. Kolejlerin arkasında yer alan nehir kenarında dolaşıp, punting (ayrıntısı Matematik Köprüsü ve The Backs isimli yazımızda) adı verilen sandalları gözlemledik. ODTÜ'nün bir şehir olmuş halini düşünün. Tabii sokaklarda tamıdıklarını gören insanların selamlaşmaları çok içtendi. Mezuniyet törenlerinden birine denk geldik ve sokakta gezerken de giydikleri beyaz kürklü mezuniyet kıyafetleri ile sanki tüm şehir mezun oluyor gibiydi.
Gideceklere Öneriler: Öğrenci olarak gidecekseniz harika bir kampüs diyebilirim. Londra merkeze trenle 1,5 saatte ulaşabilirsiniz. Turistlere ise önerebileceğimiz bir günde gezilebilecek bir yer olduğu. Fitzwilliam Müzesi, St Mary Kilisesi ve Botanik Bahçesini de gezmeniz faydanıza. Kolejler sınav zamanı turistik gezilere kapalı, Mayıs sonu ve Haziran başı. Diğer zamanlarda az bir ücret karşılığı gezmenize izin verilmekte. Şehir yürüyerek gezilebiliyor; ama en iyisi siz de bir bisiklet kiralayıp keyfini çıkarın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder