Sayfalar

7 Nisan 2007 Cumartesi

Brighton İskelesi, Brighton


Ne Zaman Gittik? Nisan 2007

Neler Okuduk? Brighton Pier olarak bilinen 525m uzunluğundaki iskele şimdiye dek inşa edilmiş en iyi iskele olarak tarihe geçmiş. 1891 yılında orjinal Chain Pier yerine eğlence fuarı ve ticaret merkezi olarak açılmasına karar verilen yeni iskele 1896'da güçlü bir fırtınada yıkılmış. Mayıs 1899'da büyük kutlamalarla tekrar açılmış. Tiyatro ve konser salonları, lokantaları ve okuma salonları ile popülerliğini 1938'e kadar sürdürmüş. Savaş yıllarında geçici olarak kapatılan iskele, savaştan sonra faaliyetine devam etse de 1975 yılındaki güçlü fırtınada büyük zarar görmüş. 1984'te yeni sahibi tarafından restorasyonu yapılan Brighton Pier günümüzde lokanta ve dükkanları, oyun salonları ve uç kısmındaki lunaparkıyla hala popüler. West Pier olarak bilinen diğer iskele ise 2003'teki yangından beri kullanılmamakla birlikte hala iskeleti deniz üzerinde yer almakta.

Neler Gördük? İngiltere'de denizi ve güneşi aynı gün bulmanın keyfiyle kumsaldan faydalanıp yosun kokusunu içimize çektik. Tatil günü olması nedeniyle epey kalabalıktı. İskelenin 500 çalışanın üzerine bir de binlerce ziyaretçi eklenince iskele üzerinde itiş-kakış ilerleyebildik. Ortasındaki kapalı oyun ve eğlence salonunundan gençleri ve çocukları çıkarmak imkansız, oradan çıkarsanız bile uç kısımdaki lunaparktan kurtulamazsınız. Deniz üzerinde metrelerce yukarı çıkan salıncaklar ve ters dönen hızlı trenler aklımızı başımızdan aldı.

Gideceklere Öneriler: Havanın güzel olduğu bir günü seçin; ama cumartesi-pazara da denk getirmeseniz iyi olur. İskele karşısında tarihi fish&chips dükkanından balığınızı alıp sahilde piknik yapın. Yüksek kaldırımında (High Street) kafeleri, ara sokaklardaki pasajları ve biraz iç kısımdaki Royal Pavillion'u gezin. Cesaretiniz varsa lunaparkta tehlikeli oyuncaklara binin, tersiniz dönsün :)

Hiç yorum yok: